Store Strandstræde føres tilbage til 1600-tallet
Den gamle, charmerende gade Store Strandstræde i København har fået et ansigtsløft, hvor fem af gadens bygninger er blevet renoveret med nye vinduer i farver i gammel københavnerstil og specialproduceret glas.
Midt inde i København ligger den gamle gade Store Strandstræde, som har den fornemme placering for enden af Kongens Nytorv og ned til Nyhavn. Den er opført i 1600-tallet og fremstår i ægte, klassisk københavnerstil med mange ældre, farvestrålende bygninger.
5 bygninger med Frovin vinduer i Store Strandstræde
Fem af gadens bygninger er blevet renoveret og har i den forbindelse fået udskiftet vinduerne, så de passer til det oprindelige udtryk fra dengang, bygningerne blev bygget. Det er Frovin Vinduer & Døre, der har stået for opgaven, og den har været noget atypisk.
"Normalt leverer vi vinduer til enkeltstående bevaringsværdige bygninger og boligforeninger rundt omkring i Danmark. Men i dette tilfælde er det næsten en hel gade - Store Strandstræde 8, 10, 12, 14 og 16. Det har vi aldrig oplevet før, og derfor er det også en helt speciel opgave for os, som vi er både glade for og stolte over, at vi kan få lov at sætte vores præg på".
Ingen mål er ens
De fem bygninger består blandt andet af boliger, kontorlokaler og butikker i stueetagen. Det er PFA Ejendomme, der er bygherre på projektet, mens beslutningerne er truffet i tæt samarbejde med Københavns Kommune. Her var det vigtigt for begge parter, at renoveringen foregik med respekt for Store Strandstræde og Indre Bys historie, og derfor blev byggematerialerne også nøje udvalgt.
"Flere af bygningerne er opført helt tilbage i 1600-tallet og har en bevaringsværdi på to eller tre, hvilket er et udtryk for, at deres arkitektoniske og byggetekniske kvaliteter i høj grad anses for bevaringsværdige. Bygningerne er med tiden blevet utrolig skæve, og derfor finder man heller ikke længere to mål, der er ens. Det har man selvfølgelig skullet tage højde for i renoveringsarbejdet" forklarer arkitekt ved Lars Gitz Architects Jon Clausen, der har været rådgiver på projektet, og fortsætter:
"Derfor faldt valget på Frovin, da virksomheden kunne levere specialproduceret vinduesløsninger efter de skæve vinkler og linjer. Samtidig matcher Frovins vinduer det oprindelige og stemningsfyldte udtryk og bevarer således den arkitektoniske og kulturhistoriske værdi"
Til alle bygningerne blev der valgt de såkaldte koblede vinduer, som egner sig særligt til fredede og bevaringsværdige bygninger. Her er den yderste vinduesramme nemlig sammenkoblet med den inderste forsatsramme, som er en konstruktion, der stemmer overens med håndværket fra 1600-tallet.
"Koblede vinduer er en helt særlig vinduesløsning, der er bygget ud fra gamle håndværksmæssige traditioner, og som bidrager til at bevare det oprindelige bybillede. Det samme gør det særlige valg af glas, der er anvendt til bygningernes vinduer, som er specialproduceret og trukket. Det giver et særligt spil med uregelmæssigheder og er således endnu en detalje, der er med til at skabe originalitet og sjæl"
Veksler mellem farverne
Som prikken over i’et var det ikke kun vinduernes mål, der skulle variere, men også vinduernes farver. Gadens bygninger har nemlig forskellige farver, og her var kravet til de nye vinduer, at de skulle matche hver af bygningernes særlige facadefarver.
"Vinduernes farver skulle matche facadefarven, og her valgte vi farver, der var anbefalet i København Kommunes arkitekturpolitik. Derfor har vinduerne fået farver som blandt andet vogngrøn, københavnerblå og den røde dodenkop, da de har eksisteret og gået igen i det københavnske bybillede igennem de seneste hundrede år. På den måde bidrager de også til at bevare Københavns historie og det oprindelige bybillede".
Fakta
Bygherre: PFA Ejendomme
Rådgiver: Lars Gitz Architects
Vinduesleverandør: Frovin Vinduer & Døre A/S.
Kontakt Frovin
Frovins konsulenter sidder klar til at rådgive dig om dit valg af vinduer og døre.